Parasieten
Parasieten zijn kleine organismen die leven ten kosten van hun gastheer. Het meest bekende voorbeeld zijn de vlooien bij hond en kat. Cavia’s hebben weinig last van parasieten, zeker gezonde dieren niet. Zwakke, zieke of slecht verzorgde dieren zijn er veel sneller vatbaar voor. Parasieten ontdekt u meestal pas als het dier begint te krabben en er daardoor kale plekken ontstaan.

Wanneer u merkt dat uw cavia jeuk heeft en zich veelvuldig krabt, heeft hij hoogst waarschijnlijk last van luizen. Deze luizen zijn vaak afkomstig van vogels.

Dierenartsen Centrum Euroweg Leek kan u adviseren hoe u ze het best kunt bestrijden.

Vlooien
De meeste vlooien die op cavia’s worden aangetroffen, zijn kattenvlooien. Cavia’s zijn er op zich echter niet erg gevoelig voor. Wanneer uw andere huisdieren (vooral honden) geen vlooien hebben, zal uw cavia er ook niet gauw last van krijgen. Wanneer uw kat echter veel last van vlooien heeft, zullen die in veel gevallen wel de overstap maken naar uw cavia.

Wanneer u een vlooien bestrijding gaat doen, moet u dus zeker uw cavia niet overslaan. Voor hen is vooral anti vlooien poeder of spray geschikt. Let er wel goed op dat de cavia het bestrijdingsmiddel niet inademt.

Huidmijt.
De huidmijt is een bijzondere schadelijke parasiet die gelukkig niet vaak voorkomt bij cavia’s. Als uw cavia er last van krijgt bent u daar echter niet klaar mee!
Het is een minuscuul spinnetje dat in de huid van de gastheer kruipt. Het diertje zelf is dus niet of nauwelijks zichtbaar. Het veroorzaakt korsten en eczeem die soms binnen een maand de hele huid kunnen aantasten. Huidmijt is besmettelijk en kan op andere dieren worden overgedragen.

Bestrijdingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts en de betere dierenspeciaalzaak. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking grondig door. In de meeste gevallen moet het besmette dier in een bad met het geneesmiddel. Droog de cavia daarna goed af, zodat hij geen kou vat en breng hem in een warme omgeving (minimaal 25 graden)

Oormijt of schurft
Als uw cavia vaak met zijn kop schudt of hem scheef houdt, dan is de kans groot dat hij oormijt heeft. Oormijt wordt eveneens door kleine spinnetjes veroorzaakt. Die voeden zich met oorsmeer en huidschilfers uit het oor. Door de voortdurende irritatie wordt nog meer oorsmeer aangemaakt, zodat het hele oor volraakt met viezigheid. Dit veroorzaakt hevige jeuk. U kunt oormijt simpel constateren door in de oorschelp te kijken. De dierenarts kan een oorcleaner voorschrijven die meteen de mijten doodt.

Wormen
De gezondheid van uw cavia’s kan ook gevaar lopen door een aantal inwendige parasieten. Dit zijn kleine organismen die in het lichaam van de cavia leven, zoals lintwormen, ringwormen en leverbot. Wormen en leverbot zijn vaak afkomstig van honden of wilde konijnen. Deze parasieten worden overgebracht via hun ontlasting: wanneer u gras plukt voor uw cavia op een plek waar veel honden worden uitgelaten of wilde konijnen leven, kan het zijn dat deze eieren van deze parasieten dragen. Wanneer uw cavia dit gras eet, komen de eitjes in zijn darmen terecht. Daar komen ze uit en de wormen zullen zich langzaam maar zeker vermenigvuldigen. Een cavia met een worminfectie zal niet direct doodziek worden, maar vermageren en minder weerstand hebben tegen andere ziekten. Kies daarom zorgvuldig de plek waar u gras plukt.